När du ska köpa hus, Del 1 – Taket

När du ska köpa hus, Del 1 – Taket

Det efterlängtade första barnet har kommit, ni känner er trygga med varandra efter år tillsammans, lägenheten känns trång och drömmen om en egen uteplats med grill, leksaker och en trädgård att sköta om växer sig allt starkare. Ni har övergått från att besöka Hemnet sporadiskt till att besöka den det första ni gör när ni vaknar, sen vid nio-fikat, på lunchen och ni har full koll på exakt alla objekt som ligger ute till försäljning. Ja, ni är redo för husköp. Känner du igen dig?
 

Det här är inget ovanligt scenario, tro oss, vi träffar de här människorna dagligen och vi vet hur stor längtan efter ett eget hus kan vara. Vi har dessutom själva varit där.

Men vi ser också lite andra sidor av den här drömmen, emellanåt, tack och lov inte alltför ofta, men när det händer är det väldigt, väldigt tråkigt, och dessutom – kostsamt. Därför vill vi göra er uppmärksamma på några saker som är mycket viktiga att noggrant undersöka och klargöra när ni ska köpa ert drömhus.

Vatten är som bekant en förutsättning för allt liv på planeten, även för små mikrobiella varelser som mögel och andra mindre trevliga bekantskaper.

Vatten i form av fukt kommer i huvudsak från antingen taket eller marken, via grunden eller källaren. Källaren är en särskild intressant del av ett hus som vi ber om att få återkomma till lite senare.

Taket ska ni undersöka och vad ni särskilt ska titta efter är om det är ett spikat tak där spikarna rest sig, vilket de gör efter en tid. I springorna där spikarna varit, där kan fukten tränga in och angripa vinden. Det här var standardförfarande och gällande normer för tak fram till slutet av åttiotalet då man i branschen insåg att det var upphov till mången olycka för husägarna och branschen ändrade till att man började skruva fast plåttaket istället för att spika fast det. På så vis undvek man hela problematiken med att spikarna reste sig.

Titta efter fuktspår på vinden, där kommer du se om det sluppit in väta genom taket.

Ja, tänker du men jag har ju försäkring, och den täcker väl om det blivit skador?

Nej, i princip alla försäkringsbolag friskriver sig i sina försäkringsvillkor från takläckage, de menar att om man byggt taket rätt och underhållit det enligt föreskrifterna så läcker det inte in. Vi gör ingen värdering av den utsagan men konstaterar att det är verkligheten.

Så, undersök taket noggrant, och försök att skapa klarhet i om det har förekommit takläckage. Har det gjort det kan man utgå från att det blivit röta och huset kan vara angripet av mikrobiella varelser, de vet de allra flesta att det är förenat med vissa risker om dessa har fått fäste i ditt hus.